Ghid complet pentru o vacanță în Vietnam

Vietnamul este o destinație fascinantă și diversificată, ce oferă turiștilor o combinație unică de peisaje pitorești, istorie bogată și cultură vibrantă. De la plajele idilice ale sudului până la munții impresionanți din nord, această țară asiatică promite experiențe memorabile pentru toți vizitatorii săi. Acest ghid complet pentru o vacanță în Vietnam te va ajuta să planifici o călătorie perfectă, oferindu-ți sfaturi despre locuri de vizitat, activități de neratat și informații utile despre cultură și tradiții.

Hanoi: Inima culturală a Vietnamului

Hanoi, capitala Vietnamului, este un oraș vibrant unde vechiul și noul coexistă în armonie. Străzile aglomerate, piețele tradiționale și clădirile istorice oferă o incursiune fascinantă în cultura și istoria vietnameză.

 • Cartierul vechi: Explorează străzile înguste ale Cartierului Vechi, unde poți găsi o varietate de magazine, restaurante și piețe locale. Nu rata ocazia de a încerca mâncarea stradală autentică, cum ar fi Pho (supă de tăiței) și Banh Mi (sandviș vietnamez).
 • Lacul Hoan Kiem: Situat în centrul orașului, acest lac pitoresc este un loc popular pentru relaxare și promenadă. În mijlocul lacului se află Templul Ngoc Son, accesibil printr-un pod roșu tradițional.
 • Mausoleul lui Ho Chi Minh: Un loc important pentru vietnamezi, mausoleul adăpostește trupul lui Ho Chi Minh, liderul revoluționar și fondatorul Vietnamului modern. Este un loc de pelerinaj și respect profund.

Golful Ha Long: Minunea naturală a lumii

Golful Ha Long, cu peisajele sale spectaculoase și insulele calcaroase care ies din apele smaraldine, este una dintre principalele atracții ale Vietnamului și un loc inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

 • Croaziere în golful Ha Long: Cele mai populare activități aici includ croazierele de o zi sau de mai multe zile, care îți permit să explorezi frumusețea golfului, să vizitezi peșteri uimitoare și să te bucuri de activități cum ar fi caiacul și înotul.
 • Insula Cat Ba: Această insulă este cea mai mare din golful Ha Long și oferă o combinație de peisaje montane și plaje frumoase. Parcul Național Cat Ba este ideal pentru drumeții și observarea vieții sălbatice.

Hue: Capitala imperială

Hue, fosta capitală imperială a Vietnamului, este cunoscută pentru cetatea sa impresionantă și siturile istorice care reflectă măreția dinastiei Nguyen.

 • Cetatea Imperială: Un complex vast de palate, temple și fortificații, Cetatea Imperială este un loc de importanță istorică și culturală. Explorează Poarta Ngo Mon, Palatul Thai Hoa și Biblioteca Imperiale.
 • Mormintele imperiale: Hue găzduiește numeroase morminte ale împăraților din dinastia Nguyen, cum ar fi Mormântul lui Tu Duc și Mormântul lui Minh Mang, care impresionează prin arhitectura lor și peisajele frumoase.
 • Pagoda Thien Mu: Situată pe malul râului Parfumat, această pagodă este unul dintre cele mai emblematice simboluri ale orașului Hue și un loc de liniște și spiritualitate.

Hoi An: Orașul vechi fermecător

Hoi An este un oraș istoric de pe coasta centrală a Vietnamului, renumit pentru arhitectura sa bine conservată și pentru atmosfera sa romantică.

 • Cartierul vechi Hoi An: Patrimoniu Mondial UNESCO, Cartierul Vechi Hoi An este plin de străzi pietruite, clădiri coloniale franceze și case tradiționale de negustori. Plimbă-te prin piața centrală și vizitează Templul Quan Cong și Sala Adunării Phuc Kien.
 • Lanternele Hoi An: Orașul este faimos pentru festivalul de lanterne, care are loc lunar în timpul lunii pline. Străzile sunt decorate cu lanterne colorate, creând o atmosferă magică.
 • Plaja An Bang: La doar câțiva kilometri de centrul orașului, Plaja An Bang este un loc excelent pentru relaxare, înot și sporturi acvatice. Restaurantele de pe plajă oferă preparate delicioase din pește și fructe de mare.

Ho Chi Minh City: Metropola dinamică

Ho Chi Minh City, cunoscut și sub numele de Saigon, este cel mai mare oraș din Vietnam și un centru economic și cultural important. Orașul combină modernitatea cu istoria, oferind o gamă variată de atracții.

 • Catedrala Notre-Dame din Saigon: O capodoperă arhitecturală construită de coloniștii francezi, această catedrală impresionează prin designul său gotic și vitraliile colorate.
 • Palatul Reunificării: Fostul palat prezidențial, acest loc este un simbol al istoriei Vietnamului și al reunificării țării după războiul din Vietnam. Vizitatorii pot explora sălile de conferințe, camerele de război și tunelurile subterane.
 • Piața Ben Thanh: O piață vibrantă și animată, ideală pentru cumpărături și degustarea mâncărurilor locale. Aici poți găsi suveniruri, îmbrăcăminte, bijuterii și o varietate de produse alimentare.

Delta Mekong: Paradisul natural

Delta Mekong este o regiune pitorească și fertilă situată în sudul Vietnamului, cunoscută pentru canalele sale labirintice, piețele plutitoare și viața rurală autentică.

 • Plimbări cu barca: Explorează canalele deltei cu barca și descoperă peisajele rurale, livezile de fructe și sate tradiționale. Ghizii locali oferă tururi informative și captivante.
 • Piațele plutitoare: Piețele plutitoare, cum ar fi Cai Rang și Phong Dien, sunt locuri fascinante unde poți vedea comercianți vânzând fructe, legume și alte produse direct de pe bărcile lor.
 • Rezervațiile naturale: Delta Mekong găzduiește numeroase rezervații naturale și parcuri naționale, unde poți observa flora și fauna locală, inclusiv păsări exotice și specii rare de pești.

Sfaturi utile pentru călătorie

Planificarea unei vacanțe în Vietnam necesită pregătire și informare. Iată câteva sfaturi utile pentru a-ți asigura o călătorie reușită:

 • Vize și documente: Verifică cerințele de viză pentru cetățenii țării tale și asigură-te că pașaportul tău este valabil cel puțin șase luni de la data intrării în Vietnam.
 • Vaccinări și sănătate: Consultă un medic înainte de călătorie pentru a te informa despre vaccinările necesare și recomandate. Este bine să ai o asigurare de sănătate care să acopere eventualele nevoi medicale.
 • Moneda locală: Moneda oficială este dongul vietnamez (VND). Este recomandat să ai la tine numerar, deoarece în unele zone mai puțin dezvoltate nu sunt acceptate cardurile de credit.
 • Transport: Vietnamul are un sistem de transport bine dezvoltat, inclusiv autobuze, trenuri și avioane interne. În orașele mari, taxiurile și motocicletele sunt mijloace populare de transport.
 • Clima: Vietnamul are o climă diversă, variind de la tropicală în sud până la temperată în nord. Informează-te despre condițiile meteorologice și alege perioadele potrivite pentru vizitare.

About the Author: redactia

You May Also Like