Informații nutriționale esențiale: Câte calorii are o banană

Bananale sunt unele dintre cele mai populare fructe din lume, apreciate pentru gustul lor dulce și textura lor cremoasă. Pe lângă gustul delicios, bananele sunt, de asemenea, bogate în substanțe nutritive esențiale. În acest articol, vom explora informațiile nutriționale esențiale ale bananelor, inclusiv numărul de calorii pe care îl conțin și beneficiile lor pentru sănătate.

Compoziția Nutrițională a Bananelor

Pentru a înțelege câte calorii conține o banană, este important să examinăm compoziția lor nutrițională generală. O banană de dimensiune medie, cu o greutate de aproximativ 120 de grame, furnizează următoarele substanțe nutritive:

  • Calorii: O banană de dimensiune medie conține în medie 105-110 calorii.
  • Carbohidrați: Bananele sunt bogate în carbohidrați, conținând în medie 27 de grame de carbohidrați.
  • Proteine: O banană conține aproximativ 1,3 grame de proteine.
  • Grăsimi: Bananele sunt sărace în grăsimi, conținând aproximativ 0,3 grame de grăsimi.
  • Fibre: Aceste fructe conțin în medie 3,1 grame de fibre, care contribuie la sănătatea digestivă.
  • Vitamine și Minerale: Bananele sunt o sursă bună de vitamina C, vitamina B6, potasiu și mangan. Ele conțin, de asemenea, cantități mici de vitamine din complexul B, precum niacină, riboflavină și acid folic.
  • Zahăr: Bananele conțin aproximativ 14 grame de zahăr, în principal fructoză.

Calorii în Funcție de Maturitate

Numărul de calorii dintr-o banană poate varia în funcție de maturitatea acesteia. Bananele verzi sau sub-mature conțin, în general, mai puține calorii decât cele complet coapte. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce bananele se coc, conținutul lor de zaharuri crește, ceea ce duce la o creștere a numărului de calorii.

Bananele verzi conțin aproximativ 89-91 de calorii la o dimensiune medie, în timp ce bananele complet coapte pot ajunge la 121-122 de calorii. Cu toate acestea, aceste variații în calorii sunt minore și nu ar trebui să fie o preocupare majoră în ceea ce privește alegerea bananelor.

Beneficiile Sănătății Oferte de Banane

Deși bananele pot părea simple, ele oferă o serie de beneficii pentru sănătate:

1. Sursă de Potasiu: Bananele sunt bogate în potasiu, un mineral esențial pentru funcționarea inimii, a sistemului nervos și a mușchilor. Consumul regulat de banane poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

2. Fibre pentru Digestie: Fibrele din banane contribuie la menținerea sănătății sistemului digestiv, prevenind constipația și susținând tranzitul intestinal regulat.

3. Vitamina C pentru Imunitate: Bananele conțin vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor.

4. Sursă de Energie Naturală: Datorită conținutului lor de carbohidrați, bananele oferă o sursă rapidă de energie. Ele sunt o gustare excelentă pentru sportivi sau pentru cei care au nevoie de un impuls de energie în timpul zilei.

5. Antioxidanți: Bananele conțin antioxidanți, cum ar fi vitamina C și manganul, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.

Concluzie

Bananele sunt o gustare delicioasă și nutritivă, oferind o serie de beneficii pentru sănătate. Cu un conținut moderat de calorii și o compoziție bogată în vitamine, minerale și fibre, aceste fructe pot face parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă. În plus, ele sunt ușor de transportat și pot fi consumate cu ușurință în mișcare.

Deci, dacă vă întrebați câte calorii are o banană, răspunsul este în jur de 105-110 calorii pentru o banană de dimensiune medie. Cu toate acestea, nu uitați că beneficiile pentru sănătate pe care le oferă bananele depășesc cu mult numărul lor de calorii.

About the Author: Redacția

You May Also Like